april 19

Sju moderna tidsfällor

0  comments

Vi lever i en tid med oändliga möjligheter. Möjligheter som vi aldrig tidigare haft att utforska världen. Vi kan uppleva spännande äventyr, dela dem med våra vänner i real-tid och se vad andra hittar på dygnet runt. Vi har helt andra möjligheter att organisera oss och kommunicera än vi haft förut. Det är fantastiskt – om vi kan hålla en distans till det. Med alla möjligheter blir bristen på tid alltmer uppenbar och vi försöker att klämma in så mycket vi bara kan i våra almanackor (digitala så klart, synkade på alla våra enheter). Idag hör jag dagligen vänner och bekanta slänga ur sig frasen: ”Jag har inte tid.” Men tid är ju det mest demokratiska vi har – oavsett vem vi är, så har vi fått 24 timmar att spela med. Det går inte att ha brist på tid! Tid är bara ett mått på att livet pågår, att det har en fart framåt och förflyttar sig till nästa ögonblick. Det är som att säga att en meter är för kort – en meter är en meter för att det har vi bestämt. Vad gäller tid har vi delat upp den i sekunder, timmar och dagar, så att vi kan hålla koll på den, kommunicera med andra och kunna planera. Men vi har aldrig för ont om tid! Tid ÄR. Men ”tidsbrist” är ju något som vi alla lider av och på något sätt lyckas den alltid gå för fort och vi hinner inte med det vi skulle vilja. I listan här nere har jag satt samman sju saker som jag funderat över vad gäller tid och som jag skulle klassa som vår tids tidsfällor:
  1. Planera in varenda minut – överfull kalender När man ska boka ett möte med någon idag är det som att hitta en nål i en höstack. Vi vill vara med överallt - att jobba innebär ofta att träffa andra och hålla sig välinformerad. Vi fulltecknar våra luncher, för det är viktigt att hålla kontakten med sitt nätverk med jämna mellanrum. Vi ska även lägga in allt som händer efter jobbet när vi skjutsar barn, är med på föräldramöten, engagerar oss i bostadsrättsföreningen och samtidigt vara vältränade som Lara Croft.
  2. Myten om vår egen framgång För ett antal år sedan pratades det mycket om att odla sitt eget varumärke. Det är viktigt att visa hur framgångsrik man är. På sociala media uppdaterar vi med jämna mellanrum vårt stora umgänge om allt som sker i våra liv, gärna med humor och självdistans för att samtidigt vara så där lite ”skön” och avslappnad. Vi lägger timmar på att uppfattas på rätt sätt.
  3. Sociala Media – det nya fikarummet Sociala media har blivit som fikarummet, men i telefonen. Vi hänger där titt som tätt för att hålla koll på vad som händer i realtid. Det känns som om vi känner folk vi inte träffat mer än någon gång IRL, eftersom vi vet allt om deras liv, vem de är gifta med, deras barn och fritidsintressen. Tack vare notifikationerna i mobilen, missar vi inget, men blir störda hela tiden.
  4. TV serier – vi kan ”dygna” till nutidens sagor. Netflix har revolutionerat vårt sätt att se på TV. Många har inte längre TV, men tillbringar ändå enormt mycket tid framför TV skärmen (efter att ha suttit framför datorskärmen hela dagen). Vi slukar avsnitt efter avsnitt av olika TV-serier. Det är alltid lika svårt att sluta när varje avsnitt slutar med en cliff-hanger, som gör att vi inte säger nej mer än en alkoholist säger nej till ett glas till.
  5. Ha det alla andra har Vi är omättliga i vårt sug efter prylar som man ska ha. Det kan vara kläder, väskor, telefoner, hudvård, smink, heminredning eller något annat, typ elektronik. På helgerna fylls våra shoppingcenter när vi fyller på förråden av saker. Och timme ut och timme in försvinner i köporgier.
  6. Allt kräver expertis Många av dagens moment har idag blivit så mycket mer avancerade och kräver nästan expertkunskaper. Att sminka sig på morgonen handlar inte längre om att dra ett par drag med en eyeliner och sen smacka på mascaran, utan det är en ritual i tolv steg där man börjar med contouring och avslutar med lösögonfransar. På samma sätt ser vi på matlagning, vår träning och hobbyverksamhet. Allt som ska göras, ska göras intill perfektion.
  7. Så mycket mer att jämföra med För att hålla sig ajour krävs det en massa research och vi har Google som vårt stora uppslagsverk, där vi kan lära oss allt från hur man på bästa sätt löser sitt tidspussel ( ;) kunde inte låta bli) till hur man byter bromsbelägg på bilen. I de sociala media ser vi vad andra har för sig och vi får ständigt känslan av att jag behöver mer och bättre oavsett om det gäller prylar, semestrar eller relationer.
Genom att se vårt ”tidsmissbruk” kan vi också lära oss att se vad vi håller på med. Det vi lägger tid på är inte rätt eller fel, utan frågan är – vad vill jag ha i mitt liv? Sen behöver vi ta beslut som gör att vi steg för steg tar oss dit. I kommande blogginlägg kommer jag att ta upp var och en av dessa punkter och gå in lite djupare. Häng med, det blir kul!

Tags

Älska livet, Livslust, Möjligheter, stress, Tid, Tidsbrist, Utveckling


You may also like

Vem har du på din axel?

Jag står i sovrummet efter en späckad arbetsdag och tankarna far fram och tillbaka… -”Jag är rätt trött just nu – jag känner för att läsa en stund så jag kommer ner i varv.” -”Men jag hade ju planerat att sticka ut och springa, vill ju komma i form.” -”Fast är det inte lite kallt och blåsigt ute,

Read More

Bästa tillfället för viktiga beslut!

Bästa tillfället för viktiga beslut! – är inte en tidpunkt utan ett sinnestillstånd!   Vem har inte märkt att vi ser på saker annorlunda när vi är på bra humör och när vi är på dåligt humör? Det är ingen svår matematik. Det som är knepigare är att använda sig av den insikten i verkliga

Read More